Fizetésképtelenség-elemzés

Az Euler Hermes több mint 30 országban monitorozza a fizetésképtelenségi eljárásokat.
 
A vállalkozás fizetésképtelenségének definíciója országonként változó, ezért a nemzetközi összehasonlítás nehézséget jelenthet.
Országonként számos eltérés adódhat. Először is, a hivatalos fizetésképtelenségi eljárások nem mindenütt egyenlő fontosságúak. Néhány országban a peren kívüli megegyezések a jellemzőek (például Spanyolországban, Olaszországban) és emiatt a fizetésképtelenségi eljárások száma meglehetősen alacsony, így a fizetésképtelenségi eseményekről nehéz valós képet kapni. Másodsorban, néhány országban az egyéni vállalkozókat is beleszámítják a fizetésképtelenségi statisztikákba. Megint más esetben a magáncsőd intézménye is a hivatalos fizetésképtelenségi eljárások között kerül feltüntetésre (például az USA-ban), így nem határolhatóak el tisztán a vállalkozások fizetésképtelenségétől a magáncsődök, valamint az egyéni vállalkozók csődjei. Az utóbbi esetekben a cégek fizetésképtelensége így jelentősen alulértékelődik.
 
Ahhoz, hogy a nemzeti statisztikák heterogenitásán felülkerekedjünk, megalkottuk az országos mutatókat és az egyedülálló Globális Fizetésképtelenségi Indexünket.
 
Miután a fizetésképtelenségi számokat összehasonlíthatóvá és standardizálttá alakítottuk, kiszámoljuk a fizetésképtelenségi indexet, amelynek bázisaként a 2000. évet tekintjük 100%-nak. Ez a fizetésképtelenségek időbeli alakulását méri, szemben az abszolút számokkal, és alkot egy előrejelző indikátort, amely az adott országok nemfizetési kockázatának esetleges drasztikus növekedéseit jelzi.
Ugyanúgy kiszámítjuk a Globális Fizetésképtelenségi Indexet (Global Insolvency Index – GII) is. Ez az egyes nemzeti indexek súlyozott összege. Minden egyes ország súlyát annak alapján határozzuk meg, hogy mekkora részt képvisel az adott ország folyó áron számított GDP-je az elemzésben szereplő országokon belül. Ez az általunk kifejlesztett mutatószám a a globális gazdaság egészségi állapotáról a legjobb diagnózist adja.